
Yeni çağ denilen bugünlerde evren, Korona ile keskin bir viraja girdi. Tüm dünyada Mart başı ilan edilen Pandemi Dönemiyle panik yaşanırken, dünyanın ekonomisi de felce uğradı.
5N 1K Yöntemi ile Pandemi ve İş Yaşamını irdeleyelim:
(5N 1K; Ne, Nerede, Nasıl, Ne zaman, Neden ve Kim sorularına cevap arama yöntemidir.)
1- Kim etkilendi?
Hepimiz, mavi gezegende yaşayan her birimiz ve bu yüzden adı pandemi!
Hayatta kalmanın telaşına düşen insanlar “önce can sonra canan” demek zorunda kalınca çalışma hayatı bir süreliğine durdu. Tüm gözler sağlık sektörüne döndü. Neler oluyor telaşıyla, yaşamda kalma çabaları zihinlerde korku, panik yarattı. Sayılar ile ifade edilmek durumunda kalınan ölümler karşısında evren sanki dondu.
İnsanın hayatını tehdit edince tek amaç yaşamak oldu. Yaşamak için çalışmak rafa kalkınca olan ekonomiye oldu.
Cevap: Ekonomi etkilendi. Çalışma hayatı durdu. Sağıklı olanlar ve sağlıkçı olanlar ekonomiyi sırtladı.
2- Nerede oldu?
Çin den tüm dünyaya yayılması nedeniyle pandemi!
Bir süreliğine yaşam durdu ve kendini tekrar başlat düğmesi ile normalleşme süreci başladı. Yaşama tutunanlar, öncelikli ihtiyaçları karşılamak için hükümetler tarafından destek olunarak korunmaya başlandı. Otoriteler yeni düzene adapte olma çabaları ile devrilen ekonomiye el atarak, kaldırma çabalarına girişti.
Gezegenin her yerinden alınan haberler neticesinde toplumun kendisi hasta olunca, hastanelere ve evlere dönüldü. İş hayatı terk edildi.
Cevap: Ekonomide oldu. Üretim de durdu. Evlerde çalışmaya adapte olmuş olanlar emeklerine devam edebildi.
3-Ne Zaman Oldu?
Aralık 2019 da başlasa da ilan edilme tarihi Mart 2020!
Pandemi, bulaşıcılığı olan hastalığın geniş kitleleri tehdit etmesiyle oluşmuş salgınların, modern çağa çelme takmasıydı. Yapay zekaya uyumlanan evren minik bir virüs tarafından esir tutuldu. Önce sağlık sloganının yerini Evde kal propagandası alınca 2020 evde kaldı!
Cevap: Şimdinin gücü büyük! 2020 teknolojinin tekrar değerlendirilmesini istedi. İnsanı, doğasına aykırı olanlardan ayıklanmasını Korona virüs ile emretti. Becerebilenlere yol açıktı!
4-Neden Oldu?
Yarasayı yiyen suçlansa da tüm insanlığın katlettiği doğal yaşam sonucu olduğundan; herkes hemfikir.
Kentleşme, modern hayat, teknoloji derken doğal yaşamın en büyük kuralını çiğnedik. “Hayatta Kalma” kuralı, organizmanın yaşamasının nedeniydi ve insanlık bunu unuttu. Evren yaşayabilmek için silkelendi, insanlık da yaşamda kalmak amacıyla uyum sağlama durumuna geçti.
Cevap: Pandemi, yaşama insanca bağlarımızı hatırlattı. İnsana yakışan şekilde revize olup hayatta kalmanın yollarını bulmamız ile geçimini sağlayana cömertti.
5- Nasıl Oldu?
Yeni çağa entegre olmayan, eski düzene körüne bağlı kalmaya çalışanların hırslarından oluştu bu salgın!
Yukarıda sorulan sorular ve verilen cevaplar ile birlikte hastalıkların neden olduğu Covid19 virüsü; kentleşme, kalabalık guruplar halinde yaşamak ve adil olmayan ekonomi ile başımıza bela oldu. Yanlış yöne giden insanlık çark etmek zorundaydı; omzumuza sertçe dokundu! Üst aklın bildiğini hep birlikte tecrübe etmemizi emretti!
Velhasıl izolasyon gerekti, çünkü kalabalık ve birlikte bir koşturma içindeydik. Bu şekil de solunum yolundan ve bulaş ile yayılan virüs google haritasında hızla büyüyebildi.
Cevap: Bir binanın içinde yaşayan kalabalığın farklı binalara dağılıp toplanmasına çalışma yaşamı denildi. Çalışma saatleri ve şekilleri yaşamaya ayak uyduramayacak kadar insanlık dışıydı. Adalarda ki atlar gibiydik ve pandemi bizi koşumdan çıkardı. At gözlüğünü çıkarmayı becerenler yeni yollar keşfedecekti.

Ekonomi etkilendi. Çalışma hayatı durdu. Sağıklı olanlar ve sağlıkçı olanlar ekonomiyi sırtladı.
Fırsatı kullanana da gün doğdu.
Geleceğe bakmak için önce uyanmalıyız!
Tüm bunlar yaşanırken bazı sektörlerin omzuna binen ekonomi ve çalışma hayatı ile o sektörde çalışanların emekleri ile tekrar yaşama döndürüldü. Yeni ekonomi düzeni için farklı kariyer hedefleri ve yaşam biçimleri ile gündem belirlendi. Elbette bu yeni vizyon, revize ve entegre süreci ile devam edilmeliydi.
Derken, yepyeni ufuklara bakan iş hayatı ve piyasalar, pandemi gözlüğünü çıkarana dek önce elimizde kalanlara sonra önümüzde belirenlere göz dikerek çözebileceğimiz cevapları bize verecektir. Yeni bir sabaha uyanıp, yeni bir algıyla sonuçları tekrar ele almak başka soruların cevapları olacaktır. (Hükümetlerin acil acı reçeteleri okumak için yabancı haber ajansının linkini paylaşıyorum.)
Kader, gayrete aşıktır.
-Celalettin Rumi –

🙂
BeğenLiked by 1 kişi
😉
BeğenBeğen