
Fiziksel Aktivite : Günlük hareketimizin haricinde haftada en az 3 defa 30 dakikalık egzersiz/dans; fiziksel olarak kas kütlesi artımı, hücre oksijenlenmesi ve serbest radikaller üretilmesi ve de yaşamda ruhsal tamlık sağlayan hormon dengelenmesi açısından önem arz eder.
Fiziksel Aktivite Neden Gereklidir? Dans Egzersizi Nedir?
- Günlük aktivitelerin dışında düzenli yapılan bedensel hareketler, hücre yapılanması ile kas, kemik, organların sağlığını korur. Dolayısıyla; destek ve hareket sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, sinir sistemi ile her birinin birbiriyle de uyumlu çalışması, organizmanın bütüncül sağlığı için gereklidir.
- Dans etmek, müzik ile uyumlu beden hareketleri olarak açıklanabilir. (TDK ya göre; Müzik temposuna uyularak yapılan ve estetik değer taşıyan düzenli vücut hareketleri, diye açıklanmıştır.)
- Aerobik hareketler; kalp damar sağlığı için kullanılır. Haftada 5 gün/30 dakika yapılır ve nefes nefese kalmamak kuraldır.
- Anaerobik hareketler; kas tonusu güçlendiren, vücudumuzu sıkılaştıran hareketlerdir. Kalp atımı ve nefes alışı hızlanması ile ayırt edilir. Nefes nefese konuşabilir hale gelinmesidir. Haftada 2-3 defa yeterli olacaktır.
- Devamlılık, keyif aldığımızda sağlanabilir, işte bu yüzden dansı severek yapmak ya da sevebileceğimiz tarzını bulmak devamlılık açısından önemlidir.
- Müzikle yapılan egzersizin, fiziksel performans ve dayanıklılığı arttırdığı ile ilgili yapılan araştırmaların linkini paylaşıyorum:
- Ayrıca bu paylaştığım link:
- Dopamin salınımını arttırdığı,
- Mutluluk hormonu olarak bilinen Serotonin salınımına neden olduğu,
- Bağışıklığı desteklediği,
- Kan basıncını düzene soktuğu,
- Stresin azaltılmasına yardımcı olduğu,
- TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) stresin azaltılmasını sağladığı,
- Şizofrenide olumlu etkiler elde etmeyi sağlanması,
- DEB li çocuklarda performans artışına neden olması,
- Demans, Parkinson, Erken evre Huntington etkilerini yavaşlattığı,
- Otizm de iletişim becerilerini arttırması,
- Epilepsi de Dopamin artışı sayesinde kriz azaltması,
- Ağrı ile başa çıkabilme yeteneğini artırabilmesi,
- Kanserli hastalarda kaygı düzeyini düşürerek bağışıklık seviyesini yükseltmesi gibi faydaları hakkında araştırma ve yazılar mevcut.
Dans Aktivitesinin Yaşa göre Seçenekleri nelerdir?
- Hormon salınımlarını düzenlemek, diyabet/tansiyonu regüle etmek, tüm organizma sistemlerini desteklemek için aerobik olarak dans etmek, tüm yaş ve cinsiyet için uygundur. Yaşlılar için yapılmış bir araştırma sonucu olarak; dansın yaşlılar üzerinde etkisi için; bir link daha bırakıyorum.
- 50 yaş üzeri için aneorabik aktivite yerini alacak dans önerilmemektedir.
- Tüm yaş aralıkları için uygun müzikler ve ritmler ile ihtiyacımız olan hareketliliği sağlar ve artı katkıları ile yaşamı pozitif değerlerini artırabiliriz.(Net bilgiler ile bir link daha!)

Bir minik tüyo paylaşayım:
- Sevdiğiniz müziği açın,
- Ayakta salının,
- Yaşlılık ya da sağlık konusunda sıkıntınız varsa; ayak tabanlarınızı tam olarak yere yapıştırıp topukları yukarı kaldırın. Ve yere çarpacak şekilde bırakın. Bedeniniz salınacaktır. Dişleriniz kapalı olsun. Bu salınım ile dilinizi ısıtabilirsiniz.
- Tekrarlayın, müziğe uysun…
- Bu hareket özellikle yaşlı, hareket etmekte zorlanan bireylere muhteşem bir egzersizdir. Yürüme, koşma ve dans yerine bile geçer!
Dans Egzersizinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Beslenme de eklemeler: Antioksidan gıdalardan seçersek, aktiviteyle meydana gelen zararlı oksidatif etkileri de bertaraf etmiş oluruz. Nedir bu Antioksidan Besinler:
- Böğürtlen, dut, frambuaz gibi küçük taneli kırmızı meyveler,
- fındık, badem gibi yağlı tohumlar,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler.
- Kalp atım hızını dakika sayısı; 180 den yaşınızı çıkararak bulabilirsiniz. Bu nabız sayısında kalmaya dikkat ederek hem Aerobik Dans eder hem de sağlığınıza kavuşur ve koruyabilirsiniz. (Örnek 180 – Yaş = Kalan sayı maksimum nabız sayısı olacak şekilde sınırınız olacaktır.)
- Kas tonusu artmadan aneorobik dans aktivitesi yapmaktan sakınırsak, kalça ve diz eklemlerimiz de korumuş oluruz.
- Bol su içmenin önemini hatırlayalım.
- Beslenme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa; Kemik ve Eklem Destekliyici Besinler yazımı linkten okuyabilirsin.
*Hadi bu sefer değişiklik yapalım; Perşembe günü ile başlayalım! Pazartesi ye bırakmadan!!!
Hiç kimse izlemiyormuş gibi dans et. Hiç incinmemiş gibi sev. Hiç kimse dinlemiyormuş gibi şarkı söyle. Ve dünya cennetmiş gibi yaşa.
– William W. Purkey-
